Navigation Menu+

Bok och bibliotek

Bok och bibliotek

Bok och bibliotek är förstås närbesläktade. Ordet bok är förknippat med trädet bok då man troligen en gång i tiden ristade bokstäver på sidor av tunna skivor bokträ. Boksidorna häftades sedan ihop till böcker. De allra äldsta böckerna bestod av rullar med hoplimmade blad av papyrus eller pergament . Alla tidiga böcker skrevs och kopierades för hand vilket var mycket tidskrävande. Det var också mycket kostsamt. Böcker var därför mycket värdefulla. Först med boktryckarkonstens uppfinnande under 1400-talet blev det vanligt med papper och bindningar av böcker så som vi känner dem idag.

Men jag undrar hur länge böcker av papper kommer att finnas kvar. Nu finns det ju läsplattor som man kan ladda ned böcker på; i-pads. Då behöver man inte trycka nya böcker utan bara radera och ladda in på nytt. Detsamma gäller ljudböcker, de behöver man ju inte ens läsa själv.

Ordet bibliotek betyder boksamling. De allra äldsta bestod av arkiverade lertavlor. Ett av de genom tiderna mest kända var biblioteket i Alexandria. Två kända svenska bibliotek är Kungliga Biblioteket (KB) i Stockholm och Carolina Rediviva, Uppsala. Kanske bibliotek i framtiden blir som museum där alla böcker istället finns samlade på datorer. Hemsk tanke. Jag tycker om känslan och doften av papper och trycksvärta. Att släcka ned datorskärmen, och istället ibland krypa upp i ett hörn eller ge mig ut i skogen – med en bok.

Vad tycker du?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>