Navigation Menu+

Den Trojanska hästen

Trojansk häst

Den Trojanska hästen är en del av legenden om det trojanska kriget, ur den olympiska gudasagan. För att överlista fienden (trojanerna) lät grekerna tillverka en stor ihålig trähäst, som de fyllde med sina krigare och lämnade kvar utanför stadsportarna till Troja. Därefter låtsades de resa därifrån. Trojanerna släpade trots varningar in hästen i staden. De kände sig glada, trygga och festade sig trötta. På natten kröp krigarna ut och öppnade stadsportarna till den väntande grekiska hären som smugit sig tillbaka. På så sätt besegrades trojanerna. En ”trojansk häst” har därför fått samma betydelse som en gåva som bär på en dold förbannelse.

I datavärlden används samma uttryck för ett datorvirus som följer med ett annat, till synes ofarligt program eller meddelande, liknande grekernas list med att gömma sig i trähästen.

Ett lurigt, listigt och elakt trick kan jag tycka. Slå till når trojanerna kände sig som mest trygga. Men så kan det vara i krig. Vad får dig att känna dig lugn och säker?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>