Navigation Menu+

EMS

Ägg

EMS är en förkortning av elektromagnetisk strålning. Det är en vågrörelse som förflyttar sig framåt med hjälp av elektricitet och magnetism. Vågornas längd (frekvens) förändrar strålningens egenskaper, som vi därför använder på olika sätt. De längsta vågorna ger oss radio. De något kortare mikrovågorna använder vi för att värma mat. Sedan kommer infraröd strålning som skänker värme till uteplatser följt av synliga våglängder i regnbågens alla färger. Därefter följer UV- (ultraviolett) strålning som gör oss solbrända och de allra kortaste våglängderna som kallas röntgen- eller gammastrålar. De sistnämnda används inom sjukvården.

Vi omges ständigt av en mängd olika strålning. Den har till och med krypit in i språket. ’Det är strålande av dig att ha läst så här långt i boken.’ ’Du har en fantastisk utstrålning .’ Den mesta strålningen är helt ofarlig. Men precis som ägg inte bör kokas på vanligt sätt i mikron, ska också vi människor undvika alltför höga eller starka stråldoser. TV- och radiomaster såväl som kraftledningar för starkström är exempel på strålningssändare som kan ge brännskador och andra sjukdomar. Märkligt nog är just våra ögon känsligast för något de inte kan se. Så fortsätt själv att stråla men var försiktig med hur du blir bestrålad.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>