Navigation Menu+

Släktträd

Släktträd

Släktträd är en slags karta över en släkt i form av en trädstruktur. Här kan man följa de närmsta familjemedlemmarna, vanligen barn och barnbarn eller omvänt föräldrar samt mor- och farföräldrar. Jag gjorde Nadjas släktträd här. Undrar vad deras styrkor är? Man brukar också skriva födelsedag och eventuell dödsdag. Idag är det faktiskt min födelsedag men det lär inte komma någon och hälsa på så Korax och jag får nog fira själva. Grattis på mig !
Hur ser ditt släktträd ut? Gör gärna ett eget här. Du kan rita eller kopiera från foton och klippa/klistra in. En del släktnamn är mer vanliga än andra. I Skandinavien finns mest av efternamn som slutar med ’son’ då pojkarna förr i tiden vanligen fick pappans namn som sitt efternamn. Hette pappan Johan så fick pojken heta Johans’ son = Johansson. Flickorna fick i sin tur heta Johansdotter men började så småningom överta makens efternamn när de gifte sig. På så sätt blev det väldigt många son-namn. De vanligaste namnen i Sverige är Johansson, Andersson, Karlsson, Nilsson, Eriksson och Larsson. I andra delar av världen är det vanligt att efternamnen följer det yrke man haft. I England och USA ligger ’Smith’ högst vilket betyder smed. I Indien är det ’Patel’ som betyder bonde. I Kina och Asien är ’Li’ (Lee) mest populärt. Det är ett gammalt kejsarnamn. Li/Lee är idag världens vanligaste efternamn som innehas av över 100 miljoner människor.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>