Navigation Menu+

Spöken

Spöken

Spöken är enligt vår folktro en vilsen själ eller en skuggbild. Somliga menar att det är döda personers andar medan andra tror att det är levande personers tankebilder. Tron på spöken har funnits i alla kulturer genom alla tider. Spöktron är starkt knuten till mörkerrädsla och de flesta spökberättelser utspelas därför under natten. Vad händer med spökena under dagen då? Vart tar de vägen? Jo då blir spökena osynliga och orörliga, men den som råkar passera genom ett spöke kan bli, som man sa förr i tiden, gastkramad. Det innebär att man plötsligt blir oförklarligt sjuk eller drabbad av andra obehag.

Spöken sägs vara gjorda av ektoplasma (vitt eller grått geléliknande material) och läran om spöken kallas ektologi. Trots otaliga spökjägares försök att bevisa att spöken verkligen existerar finns inga vetenskapliga bevis för att det är så. Har du sett något spöke?
Det diskuteras ibland om vissa saker finns eller inte. Till exempel; om alla pratar om något eller någon som inte finns på riktigt. Finns det eller den då? Eller tvärtom, om en sak eller person finns men ingen vet om det. Finns det då? Ja det är inte så lätt att svara på. Vad tycker du?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>