Navigation Menu+

Önskebrunn

Önskebrunn

Önskebrunn är en plats där man tror att uttalade önskningar ska gå i uppfyllelse. Då vatten sedan urminnes tider är en källa till liv och på många ställen en bristvara, ansågs vattenkällor förr vara besjälade av något gudomligt väsen. Kanske kunde man där få hjälp med en önskan i utbyte mot en offergåva. Ett mynt var en praktisk gåva som man oftast hade med sig. Då många av mynten var gjorda av koppar eller silver hjälpte deras egenskaper också till att hålla vattnet klart. Det kunde också föra lycka med sig att kasta mynt i önskebrunnar. Troligen hänger de två sakerna ihop. Det gav tur att kasta mynt i brunnen för det höll vattnet rent.

En av våra mest kända önskebrunnar är Mimers Brunn ur den Nordiska gudasagan. Den kallas också visdomens källa. Den som här slängde ned något som var dem kärt kunde få oändlig visdom i utbyte. Världsträdet Yggdrasils rötter letar sig enligt myten in och dricker under denna källa. Det var också här som guden Oden offrade sitt ena öga i utbyte mot kunskap. Till sin hjälp hade han ju också sina två korpar Hugin och Munin. På tal om det ska jag se om Korax kan leverera ett brev åt mig idag.

En önskebrunn blir alltså en plats som både erbjuder tur, visdom och där önskningar kan gå i uppfyllelse. Ännu en plats att söka hela sin styrka. Kort sagt en källa till hopp.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>